Alicante

alicante.png

Alicante város Spanyolországban, Alicante tartomány székhelye, a Costa Blanca legfontosabb városa. Az európai iparjogvédelem egyik központja, az EUIPO székhelye.

A város nemzetközi repülőtere, az Alicantei repülőtér El Altetben található, a várostól délre. Forgalmában megelőzi a valenciai repülőtérét: Az ötödik legforgalmasabb repülőtér Spanyolországban Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca és Málaga után. Jelentős a belföldi forgalom is: napi Iberia és Vueling járat köti össze a várost Madriddal és Barcelonával. Számos fapados légitársaság járata is megy a városba: Wizzair, Ryanair, Easyjet, Jet2.com

A közösségi közlekedést főleg autóbuszvonalak jelentik. Fontos buszcsomópont van az Alicantei kikötő mellett, ahova a helyi mellett távolsági buszjáratok valamint a repülőtéri transzfer buszok is érkeznek.

Az Estación de Alicante-Terminal a város fejpályaudvara ahova a Murciából érkező Cercanías vonal mellett az AVE Madrid-Levante nagysebességű vasútvonala is befut.

A város közlekedésében fontos szerepet játszik az alicantei villamosvonal , amely vasút-villamos rendszerben működik. Alicante belvárosát összeköti a Costa Blanca üdülőtelepüléseivel, a legismertebb üdülőhelyig, Benidormig villamosított a vonal, onnatól Deniáig dízelkocsik közlekednek. Jelenleg a Deniába tartó vonal villamosítása zajlik, így csak Teuládáig van vasút onnantól pedig pótlóbusz közlekedik.

A Costa Blanca szívében található Alicante Spanyolország keleti partjának egyik legfontosabb turisztikai célpontja. A sok golfpálya és a Földközi-tenger nyugodt vize csak néhány a látványosságok közül, amelyeket ez a gyönyörű kikötőváros kínál, amely a Santa Barbara-kastély lábánál található, néma tanúja a számos civilizációnak, amelyek áthaladtak rajta.

 

Az erőd lábánál található régi negyed érdekes polgári és vallási építészeti hagyatékot tár elénk, anélkül, hogy megfeledkeznék az emblematikus Explanada de España-ról, amely a lakosok kedvenc kikapcsolódási helye.
Alicante olyan mélyen gyökerező néphagyományok földje is, mint a mórok és keresztények fesztiválja és a San Juan éjszakája. A helyi konyha sztárja a sokféleképpen főzött rizs.

Alicante stratégiai fekvése, közvetlenül a levantei tengerparton, azt jelentette, hogy a fő mediterrán civilizációk itt telepedtek le az évszázadok során. A föníciaiak, görögök, rómaiak és később arabok érkeztek ezekre a partokra, hogy új kereskedelmi utakat keressenek, és kultúrájukkal hozzájárultak a város karakterének formálásához.
A várost és kikötőjét a Benacantil-hegy őrzi, egy nagy sziklás földnyelv, amelynek tetején Santa Barbara erőd áll. Az arab eredetű kastély a városon áthaladó összes civilizáció nyomait mutatja be, bár a jelenlegi építkezés nagy része a 16. századhoz tartozik. A falak tetejéről kilátás nyílik az egész városra, valamint panorámás kilátás nyílik a tengerparti sávra és a szárazföld belsejére több kilométeres körben.
A régi fallal körülvett város ennek az erődnek a lábánál épült. A szűk utcák hálózatából az egyik legkiemelkedőbb épület a gótikus Santa María templom (XVI. század), amely egy régi arab mecsetre épült. Ezzel szemben található a Casa de la Asegurada múzeum (17. század), amely Joan Miró, Pablo Picasso és Eduardo Chillida művészek kortárs alkotásainak fontos gyűjteményét tartalmazza.


A Városháza tér, amelyet a Városháza barokk homlokzata véd, a régi negyed másik fontos tere. Mögötte két fontos épület, a jezsuita iskola és az 1662-ben elkészült San Nicolás katedrális található. A herreri és a barokk stílus keveredik ebben az imahelyen, amelyben egy gyönyörű 15. századi kolostor található.
A tengerpart a helyiek kedvenc kikapcsolódási helye. A kikötőre néző Explanada de España egy nyüzsgő körút sok szabadtéri ülőhellyel. A kikötőben a hullámtörő mentén egy modernebb rekreációs terület húzódik, ahol számos étterem és bár is található. Mindkét terület mellett található a város strandja, az El Postiguet, amely tökéletes hely a tenger és a nap élvezetéhez.
A közelmúltban felújított Tartományi Régészeti Múzeumot (MARQ) érdemes meglátogatni. A régi San Juan de Dios Kórház épületében található ez az oktató és szórakoztató múzeum a Tossal de Manises lelőhely maradványait mutatja be, amelyek érdekes információkat tárnak fel az ibériai, görög és római időkbeli ősi városról.

Partik, helyi konyha és környék

Alicante olyan mélyen gyökerező hagyományok földje is, mint a Mórok és Keresztények Fesztiválja, amely az egyik legnépszerűbb a Levante régióban. A másik nagy ünnep a San Juan éjszakája, június 24-én. Ez egy olyan ünnepség, amelyen máglyákat égetnek, amelyeken ninotokat (papier-mâché képmásokat) égetnek, amelyeket a napokban Alicante fővárosának utcáin vonultattak fel.
Alicante a turisztikai központ státuszának köszönhetően egész évben nyüzsgő tevékenységi központ, mindössze néhány kilométerre San Juan strandjától és olyan városoktól, mint Santa Pola, Torrevieja, Altea és Denia. Mindegyikben széles körű szálláskínálat található. Érdemes megjegyezni a Parador de Jáveát, amely ebben a gyönyörű tengerparti városban található, a Costa Blanca északi részén.
Alicante partja mentén egy tucat golfpálya is található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Földközi-tengerre.
Alicante számos természeti kincstel rendelkezik, amelyeket érdemes meglátogatni. Félúton Alcoi és Ibi között, a Sierra del Menejedorban található a Carrascal de la Font Roja Természetvédelmi Terület. Egyéb természetvédelmi területek, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a környezet védelmében: El Fondo, Lagunas de la Mata és Torrevieja, Montgó, Penyal d'Ifac, Salinas de Santa Pola és Marjal de Pego-Oliva. A tartomány belsejében meglátogatható Elche városa és pálmaligetje, amely a világörökség része.
Természetesen nem szabad elmenni anélkül, hogy megkóstolnád a sokféle ínycsiklandó helyi rizses étel egyikét: arroz a banda (rizs hallal), arroz negro (rizs tintahal), sült rizs...és a lista folytatható. Vannak hal- és kagylóételek is, amelyeket érdemes kipróbálni. Desszertként ne keressen tovább, mint a pan de higo (szárított fügepaszta), a nugát (pirított mandulával, mézzel és cukorral készült nugát) és a Jijona fagylalt.