24% -al nőtt a életjáradékos lakások ára Spanyolországban

Az életjáradékos lakástulajdon eladása 24%-kal nőtt, és 2014 óta eléri a maximumot
2022-ben 1657 ilyen jellegű műveletet hajtottak végre, ami nyolc év óta a legmagasabb szám a jegyzők szerint.

Az Új ingatlanok népszerűsítése Spanyolországban

Erőteljesen nő az Új  lakástulajdon eladása Spanyolországban. Az ingatlan-nyilvántartók adatai szerint 2022-ben 1657 ilyen jellegű műveletet hajtottak végre, 23,7%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Ezek a tranzakciók két évnyi növekedést halmoznak fel, miután 2020-ban elérték a mélypontot, és 2014 óta a legmagasabb szinten vannak.

Amint azt a jegyzők a 2022-es évkönyvben kifejtik, "az új  tulajdonjog egy személynek a tulajdonában lévő dolog feletti joga, azzal a korlátozással, hogy nem rendelkezik használati és élvezeti joggal, ami megfelel a haszonélvezettel rendelkezőnek. Az ingatlanpiacon, különösen a lakásügyben, egyre gyakoribb ennek a jognak a vásárlása és eladása, amely idővel előreláthatóan erősödik. A tendencia egyértelműen felfelé ível, és ennek a magatartásnak a folyamatossága előrelátható a következő néhány évben. évek".

Az életjáradékos ingatlan vásárlásának és eladásának növekedése mögött Spanyolországban számos tényező áll, mint például "a várható élettartam meghosszabbodása, az aktív munkavégzés végétől a gazdasági erőforrások iránti igény ennek megfelelő növekedése, valamint a várható élettartam a gazdasági felfogás csökkenése a munkával töltött élet végétől kezdve szükségessé teheti a családi örökségben általában a legnagyobb értékű vagyon, például az otthon igénybevételét."

És nem árt emlékezni arra, hogy a életjáradékos ingatlan eladása alternatíva azoknak a 65 év felettieknek, akiknek sok esetben nyugdíjuk kiegészítéséhez likviditásra van szükségük, és ez lehetővé teszi az ingatlan élethasználati haszonélvezetének fenntartását. Vagyis halálukig élhetnek tovább otthonukban, ekkor kerülne a lakás a életjáradékos tulajdon vevőjének kezébe. További lehetőség a fordított lakás vagy a fordított jelzálog.


A Regisztrátorok Évkönyve azt is részletezi, hogy az elmúlt év során a legtöbb életjáradékos lakást vásárolt és eladott autonóm közösségek a valenciai közösség (379), a madridi közösség (293), Andalúzia (287), Katalónia (157) voltak. és a Kanári-szigetek (132).

A többi régióban a puszta tulajdonú lakóingatlan eladások volumene 100 darab alatti volt, Kantábriában, Baszkföldön és Navarrában regisztrálták a legkevesebb ügyletet (mindegyik 20-nál kevesebbet).

Az évközi fejlődést tekintve azonban kiemelkedik a Baleár-szigetek növekedése, ahol a puszta tulajdon értékesítése több mint 130%-kal nőtt. Erőteljesen nőttek Extremadurán (68,8%) és a Kanári-szigeteken (51,7%) is. Összesen 11 autonóm közösség regisztrált működési növekedést, míg Aragón (-3,8%), Katalónia (-10,8%), Galícia (-18,2%), Navarra (-11,1%) és Baszkföld (-48,4%) regisztrált piros számokkal rendelkezik.

Kedvezmény a piaci értékre
Az életjáradékos ingatlan eladója számára az a fő előny, hogy likviditáshoz jut, míg a vevő számára a piacinál alacsonyabb áron vásárolhat lakást.

 

A Tecnitasa értékbecslő cég tanulmánya szerint a puszta tulajdonjog az ingatlan értékének több mint 60%-át kínálhatja a lakástulajdonosnak (azaz a életjáradékos tulajdon vevője több mint 30%-os megtakarítást érhet el), bár ez a százalék attól függően változik. a tulajdonos életkoráról, a lakás összegéről és a tartományról, ahol található, a hozzávetőleges és tájékoztató jellegű értékek azt mutatják, hogy egy 70 éves személy megkaphatja a lakás értékének 61%-át, ha úgy dönt, hogy eladni a csupasz ingatlant. Ez az arány az életkorral növekszik, és körülbelül 95 éves tulajdonos esetén 84%-ra emelkedne.

A megtakarítás ellenére az életjáradékos ingatlan tulajdonosa a haszonélvező haláláig nem élvezheti az otthont, és számos joga és kötelezettsége is lesz.

Az életjáradékos tulajdonos jogai
Tulajdonjog: A csupasz tulajdonos a ház tulajdonosa, bár, mint mondtuk, nincs használati és élvezeti joga.
A csupasz ingatlan eladásának joga: A csupasz ingatlant harmadik személynek is eladhatja, de a haszonélvező jogainak tiszteletben tartása mellett. A Polgári Törvénykönyv 489. cikke kimondja, hogy "a más haszonélvezeti joggal rendelkező vagyontárgyak tulajdonosa rendelkezhet azokkal, de nem változtathatja meg annak formáját vagy tartalmát, és nem tehet olyat, amivel kárt okoz."

forrás: idealista.com